Zorgkosten & ziekte van Lyme

Zorgverzekering uitkiezen

(...)

Hieronder vindt u diverse info die te maken heeft met zorgkosten zoals onze brochure met handreikingen wat te doen wanneer uw zorgverzekeraar uw zorgkosten niet vergoeden wil en verslagen van verschillende rechtszaken, aangespannen tegen zorgverzekeraars.

Zorgkosten toch vergoed krijgen

In deze brochure (eigen uitgave STZ, versie 2019) wordt toegelicht hoe u uw zorgkosten vergoed kunt krijgen. U vindt o.a. een stappenplan voor wanneer u werk wilt maken om uw zorgkosten toch vergoed te krijgen.

Wat te doen als uw zorgverzekeraar uw zorgkosten niet wil vergoeden

Rechtspraak

Gerechtelijke uitspraken over de vergoeding van diagnose en behandelingen kun je via onderstaande link vinden.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/#zoekverfijn/zt[0][zt]=Lyme&zt[0][fi]=AlleVelden&zt[0][ft]=Alle+velden&so=Relevance&ps[]=ps1&rg[]=r2

Gebruik de zoekwoorden (ziekte van) Lyme.

Op de pagina van de Ombudsman Geschillencommissie Zorgverzekeringen kun je alle uitspraken van de Geschillencommisie vinden: https://www.kpzv.nl/. Zoek naar Lyme of borreliose.

Stuitingsbrief

Als je zorgkosten hebt gedeclareerd bij je zorgverzekeraar en de verzekeraar wil de kosten niet vergoeden, dan kun je dat accepteren of je kunt je tegen die afwijzing verzetten. Na drie jaar is je vordering verjaard. Je kunt dan geen bezwaar meer maken tegen de afwijzing.

Wil je de mogelijkheid openhouden om later alsnog bezwaar te maken? Dan kun je de verjaring van je vordering voor een periode van drie jaar ‘stuiten’, door het (aangetekend) versturen van een stuitingsbrief. (Na drie jaar is ook die brief verjaard, en met je de verjaring opnieuw stuiten.) Hieronder vind je een voorbeeldtekst voor zo’n stuitingsbrief.

Voorbeeld stuitingsbrief (Verstuur per aangetekende post)

Aan:
[adresgegevens verzekeraar]

Ook per e-mail: [e-mailadres verzekeraar]

Betreft: [naam, geboortedatum en polisnummer vermelden]

Geachte heer, mevrouw,

Met betrekking tot bovengenoemde zorgverzekeringspolis, bericht ik u hieronder als volgt.

Ik lijd aan de ziekte van Lyme en heb mij daarvoor moeten laten onderzoeken en behandelen bij de volgende artsen/klinieken: [invullen]. Graag verzoek ik u [nogmaals] de daarmee gemoeide zorgkosten aan mij te vergoeden.

Ter voorkoming van verjaring van mijn rechtsvordering op u, bericht ik u hierbij dat ik mijn rechten onder de tussen ons gesloten zorgverzekeringsovereenkomst voorbehoud. U dient deze brief aldus te beschouwen als een mededeling ex art. 3:317 BW jo 7:942 BW die de lopende verjaringstermijn stuit.

Met vriendelijke groet,

[Handtekening]

Datum:
[Naam]

(Bron: Lymevereniging)

Belastingdienst en opgave onvergoede zorgkosten

De jaarlijkse belastingaangifte, niet zo leuk en niet zo makkelijk, maar als je ziek bent kan het opgeven van je zorgkosten (wanneer die boven het drempelbedrag uitkomen) de lasten verlichten, ook als je weinig of geen belasting betaalt, doen dus!

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kosten voor de behandeling door je Lyme-arts, maar ook je fysiotherapeut of tandarts, die je niet door je zorgverzekering vergoed hebt gekregen.
  • Door een arts voorgeschreven medicijnen die niet door je zorgverzekering werden vergoed (en ook niet onder de wettelijke eigen bijdrage vielen).
  • Door een arts aangevraagde laboratoriumonderzoeken voor Lyme en/of andere tekenbeetziekten die niet door je zorgverzekering werden vergoed.
  • Kosten die je maakte voor vervoer (met auto of OV) naar je arts, ziekenhuis of apotheek.
  • Kosten voor hulpmiddelen die niet onder je eigen risico of verplichte eigen bijdrage vallen.
  • Je dieetkosten (laat de dieetbevestiging ondertekenen door je arts of diëtist, bijv. als je een glutenvrij dieet volgt).

In sommige gemeenten heb je een zogeheten belasting winkel, of de bibliotheek, of belastingservice waar studenten helpen, of de lokale afdeling van de SP waar je terecht kunt voor hulp met de belastingaangifte.

Als je lid bent van de FNV dan kan je via hen hulp krijgen met de belastingaangifte.

Meer informatie:

https://www.belastingdienst.nl/.../overzicht-zorgkosten

www.meerkosten.nl

Pdf met tips van de Lymevereniging

Laatst gewijzigd: 15 jun. 2023